Kawiarnia Cyngwajs - kawa z syfonu jak za dawnych czasów...
Trasa mojego spaceru Wzdłuż Czechówki prowadziła obok tej różowej kamienicy. Znajduje się tu nowo otwarta kawiarnia retro - Cyngwajs.
Cyngwajs - słowo pochodzi z języka niemieckiego i oznacza coś niewielkiego "wszystko co wystaje", wystający gwoździk,
wypukły element... Słowo to jest podobne/odpowiednikiem do innych określeń pochodzących ze starej gwary miejskiej: "wihajster" lub "tenteges".
Wystrój kawiarni przedstawia lata 30-te XX wieku, czas dawnego przedwojennego Lublina.
Cyngwajs to
jedno z nielicznych na świecie miejsc gdzie można wypić kawę z syfonu,
parzoną przedwojenną metodą. Podobno kiedyś był to powszechnie stosowany
sposób parzenia kawy; później wyparły go ekspresy i kawiarki. Ten sposób parzenia
kawy w syfonie jest dalej używany w Japonii.
Parzenie kawy w syfonie i zestaw naczyń w którym się to odbywa przypomina raczej sprzęt laboratoryjny, niż regularne ekspresy do kawy. Jest to jedna z bardziej złożonych metod przygotowania kawy.
Syfon został wynaleziony przez Loeffa z Berlina w 1830 roku. Jednak pierwszy syfon do parzenia kawy, który odniósł komercyjny sukces, zaprojektowany został przez Madame Vassieux z Lyonu w 1840 roku. Dzisiaj produkcją syfonów zajmuje się głównie japońska firma Hario.
Syfon to alternatywny sposób na przygotowanie kawy. W syfonie kawa jest parzona przy użyciu ciśnienia pary. Kawa z tego urzadzenia jest delikatna przypominająca herbatę i pozbawiona jest goryczy; jest także niezwykle aromatyczna i bogata w smaku.